X
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro
X
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro

Inode Nedir? Inode Limiti Nedir?

AnasayfaYazılarInode Nedir? Inode Limiti Nedir?

Büyük web sitesi sahipleri ve aynı hosting şirketinde birden fazla web sitesini barındıranlar İnode nedir? sorusunu dikkate almalıdır.

Dosya sistemlerinin temel parçaları olan inode’lar, kullanım limitlerine dair bir sorunla karşılaşılmadıkça varlıklarının farkına varılmayan, kendi halinde görevlerini yürüten yapılardır.

Inode Nedir?

Index node’un kısaltılmış hali olan inode dizin düğümü anlamına gelir. Inode’lar, dosya sisteminde perde arkasında çalışan küçük dizin dosyalarıdır. Web sitenize veya herhangi bir diske bir dosya yüklediğinizde, dosyayı oluşturan veriler birden çok blokta saklanır. Bu bloklar her zaman gruplar halinde düzenlenmez. Diskin farklı alanlarına dağılmış olabilirler:

İnode, dosya sisteminin diskteki verileri nerede bulacağını bilmesini sağlayan talimatları, dosyanın boyutları, sahiplikleri, izinleri gibi tanımlayıcı verileri içerir.

Ayrıca dosya tipi, dosya erişim, silme ve değiştirme tarihleri, bağlantı sayısı gibi veriler de inode’larda depolanır.

Linux ve diğer Unix benzeri işletim sistemleri, klavye, fare, yazıcılar, monitör, sabit disk, işlemler ve dizinler gibi her şeyi bir dosya olarak kabul ederler. Inode’lar, Linux dosya sistemi tarafından dosya üzerinde işlemleri tanımlamak ve gerçekleştirmek için kullanılır, dosyaların düzenlenmesine yardımcı olur. Linux sistemi, bir dosyayı adı ile değil, inode numarasıyla dahili olarak tanımlar. Bu aynı zamanda, farklı dosya adlarına sahip dosyaların aynı inode’u işaret edebileceğinden, birden çok sabit bağın korunmasını sağlar.

Linux Hosting Ürünlerimizi İncelediniz mi?

Inode kullanımının, WordPress web sitenizin sahip olduğu sayfa sayısının ötesine geçen birçok faktöre bağlı olduğunu unutmamak önemlidir. Örneğin, birçok özelleştirme seçeneği olan gelişmiş bir WP teması, bu ekstra özelliklerden herhangi birini kullanıp kullanmadığınıza bakılmaksızın yüzlerce veya binlerce dosyadan oluşur. Basit bir WordPress teması ise yalnızca 50 veya 60 dosya içerebilir.

Sadece birkaç yüklü eklenti ve tema ile birkaç gönderi içeren basit bir WordPress web sitesi, genellikle 9.000 ila 13.000 inode kullanır.

Her bir gönderide yaklaşık 3-5 görsel içeren, 250 post ve yaklaşık 30 eklentiye sahip bir blog ise yaklaşık 25.000 inode kullanır.

Yalnızca tek bir sayfadan oluşan ve altı eklenti yüklü küçük bir işletme web sitesinin de 17.000 inode kullandığını söyleyebiliriz.

Özetle, karmaşık bir temaya sahip bir web sitesi, basit bir temayı çalıştıran bir web sitesinden önemli ölçüde daha fazla inode gerektirebilir – ilkinde daha az gönderi ve sayfa olsa bile.

Genel olarak, haftada birkaç kez yeni yayınlarla güncellenen amatör bir WordPress web sitesinin, birkaç yıl çalıştıktan sonra bile 35.000’den fazla inode gerektirmesi pek olası değildir.

Inode Limiti Nedir? Ne İşe Yarar?

Sistemdeki her dosyaya karşılık gelen bir inode bulunur. Büyük ya da küçük her bir dosya, dosya sisteminde tek bir inode kullanır.

Bilindiği üzere web siteleri, sunucularda depolanan dosyalardan oluşur. Inode sınırı, sunucunuzda depolayabileceğiniz maksimum dosya ve klasör sayısını belirtir. Yani bir hosting şirketi inode sınırını 200.000 olarak belirttiğinde bu; web sitenizin 200.000’den fazla dosya ve klasör içeremeyeceği anlamına gelir.

Herhangi bir sınırlama yoksa, sunucudaki tek bir kullanıcı nispeten az depolama alanı kullanırken mevcut tüm inodları kullanabilir.

Çok sayıda küçük dosya oluşturmak veya kullanmak için tasarlanmış bir web sitesi bir sorun gibi görünmeyebilir. Çünkü, yüz binlerce küçük dosya çok az depolama alanı kaplar ancak çok sayıda inode tüketir. Yani bir klasörün çok fazla depolama alanı kullanması, inode kullanım sorununa neden olmayabilir: Sitenize uzun, yüksek çözünürlüklü bir video yüklerseniz, 100MB depolama alanı kullanmasına rağmen yalnızca tek bir inode kullanabilir.

Bir barındırma hesabı, bir depolama alanı sınırına ulaşmadan önce inode sınırına ulaşabilir. Bir sunucudaki tek bir kullanıcının mevcut tüm inode’ları tüketmesini önlemek için inode kotaları mevcuttur.

Genellikle, Inode limitinize yaklaşmaya başladığınızda, hosting sağlayıcınız size web sitenizin kullandığı dosya sayısını nasıl azaltacağınıza dair tavsiyeler içeren bir uyarı e-postası gönderir.

Dosya sayısını azaltmayı başaramazsanız ve yine de sınırınızı aşarsanız, web siteniz siz şunları yapana kadar kapatılabilir:

  • Inode’ları temizlemek için dosyaları silmek
  • Daha yüksek Inode limitlerine sahip bir hosting planına geçmek

Ayrıca web sitenize dair otomatik yedeklemelerinin alınması durdurulabilir.

Son olarak bu konuda bilmeniz gereken bir diğer nokta da hosting firmalarının “sınırsız” depolama alanı vaadedetmelerinin ne yazık ki inode sınırının olmadığı anlamına gelmediğidir.

Inode Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Inode kullanımını azaltmanın tek yolu dosya kullanımını azaltmaktır çünkü klasör yapınız ne kadar karmaşıksa, o kadar çok inode kullanırsınız. Inode temizleme yollarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Kullanılmayan Dosyaları Silin


    İnode kullanımını azaltmanın ilk yolu kullanılmayan dosyaları, temaları ve eklentileri silmektir. Bir dosyayı sildiğinizde, inode’u da silinir. Güncel olmayan, gereksiz eklentilerin ve temaların her birinin inode kotanıza dahil olduğu ve sorunlara neden olabileceğini bilmelisiniz (Genelde aktif temanızın ve bir ana temanın kalması önerilir; çekirdek temayı yüklü ama devre dışı bırakarak, ortaya çıkabilecek sorunları giderme olanağınız olur). Sitenizin hızlı yüklenmesini sağlamak için eklenti kullanımını da düşük tutmaya çalışmalısınız.
  1. Bulut Depolamayı Kullanın


    İkinci en etkili yöntem, harici dosya depolama yöntemlerini kullanmaktır. Google, Amazon ve Microsoft gibi yüzlerce dev şirket bulut depolama sistemlerine sahiptir.
  1. E-postanızı Kontrol Edin


    Inode kullanımı söz konusu olduğunda genellikle göz ardı edilen şey e-postalardır. Eğer bir e-posta pazarlama kampanyasında binlerce e-posta göndermek için kullandığınız bir e-posta hesabınız varsa ve “gönderilen” klasörünüzü temizlemediyseniz, bu e-posta hesabı binlerce inode’dan sorumlu olabilir. Hatta bir süredir kullanmadığınız bir e-posta hesabının spam klasöründe biriken yüzlerce hatta binlerce ileti de çok sayıda inode’unuz var anlamına gelebilir. Eski e-postaları veya büyük spam klasörlerini temizleyebiliyorsanız, çok fazla inode alanı boşaltabilirsiniz.

  2. Bloğunuzun süresi dolan önbelleğini düzenli aralıklarla temizleyin.

    Web sitenizi hızlandırmak ve performansı artırmak için harika işler çıkaran önbellek eklentileri aynı zamanda önemli bir inode fazlalığı da yaratırlar.

ÖZET

İlk kez web sitesi sahibi oluyorsanız, inode limiti hakkında endişelenmeniz gerekmeyebilir; sitenizin inode sınırlarını aşma tehlikesine sokacak kadar dosya içerme olasılığı düşüktür. Çoğu hosting sağlayıcısının inode limitleri de yeni başlayanların ilk birkaç yıl boyunca herhangi bir sorunla karşılaşma ihtimalinin olmamasını sağlayacak kadar cömerttir. Ancak büyük web sitelerine sahip deneyimli kullanıcılar ve aynı hosting şirketinde birden fazla web sitesini barındırmayı planlayanlar inode sınırlarını dikkate almalıdır.

Başlangıçta kaç inode’a ihtiyacınız olabileceğine karar vermek için yukarıda “İnode nedir?” bölümünde yer alan yaklaşık değerlere göz atabilirsiniz.


Hosting Billing Automation by WISECP
Top